Monday, 26 March 2012

Keje Vs Kerjaye


MokcHik beKerja Dgn Family skrg ni...before this Mokchik Adelah Seorang Pensyarah....mungkin takde rezeki kata saNe..MokChik Keje Sebagai Paniage skrg ni....DEGar Memanng mcm cikai...tapi Gaji Mokchik 2k Okey?? HAHAHAHA...sIKit Je.......tak banyak mcm kamo yang lain kat luar saner...


Yang bestnyer Mokcik leh Main Game angrY biRd hihihi......hari khamis ni ade interview kat Company besor...Honda Malaysia....MokchiK decide nak g la......Mokchik nak try kerjaya tu pulok......


tapi cam mano Mak mokchik kat kMPOng??? Klu difikirkan Mmg sarat Otak ni....BerseRah je LAhhh.... 
Sebut Pasal Keje Da byk company Mokchik da masuk......yang peliKnyerrrrr MokcHik tolak keje gOmen N siap ckp kat interviewer Yang Gaji gOMen kecik....Skrg Mokchik Rase Meyesal la juGak.....

PaDa pendapat mokchik....keje mane2 pon same lah..yang penting u know how to manage ur money and life.  Kerjaya yang mokchik Idamkan adelah nak jadi ahli akedemik.. Mokchik nak sambung balik study mokchik yang tinggal separuh jalan tu....Mokchik nak buah fikiran mokchik dikogsi dan dikupas oleh pihak ke 2 dan generasi akan datang......Tapi zaman sekolah leh la cakap cam gitu...skrg adelah realiti..even dapat jadi ahli akedemik sebagai pensyarah dah kire ok....nak lepas rindu untuk mengajar mOkchik jadi penceramah Jemputan Kat Plkn.
Sebenor Meniage mmg seronok...Dalam sehari Mokchi LEh dapat sekali Gande Gaji Kamo kamo kat luar sane tu...

Penah Mokchik tegh Sibuk2 niage mokchik ternampak kawaN mokchik....Yang sedihnyer dia wat2 taAK kenal Mokchik....mentang2 Mokchik selekeh time tu....G la mam...aku hade kesah????
Mokchik Tak kesah la klu sesape bersifat begitu...sbb mmg dalam hidup ni dah tersirat kewujudan manusia spesis begitu...hihi...i loike my stament..daa...

Sunday, 25 March 2012

BilE MucOk Nak Balik

rIndU pade busuk.....Bile nak balik Ni....adehhhhhhhhh

rasenyer dah lame bucuk X call....ermmm mane la g orang tua nie....
papepon harap mucok sihat..n bertambah tembam....x sabar nk tuggu mucok balik untuk buli die.....pe kate sambil tunngu mucok balik kite main game angry bird dulu???? hahahahahaha....
Erm dugaan org bertunag selame 4 tahun ni mmg cam gini....cian mucok and Mokchik...

mInah BuNge

       letihnyerrrrrr hari ini...pas balik kebun tErus taNaM bungeEEEE...argggghhhhhh bunge dah baNyak..pasu plak tak cukup....rase nak g beli malam ni gak.....nasib kedai pasu da ttp.MokCHik mmg suke dgn bunge.Ari ni MokChik tambah lagi 2 koleksi but tak sempat upload pic.

sangat2 letih....mate dah kuyu sgt2 tapi nak jugak menulis..sbb degan menulis hidup akan tidak sunyi..MokcHIk pon tak la asik pk yang bukan2.

Mokchik  mmg suke tanam bunge....pada MokChik ia bukan sekadar hobi tapi satu inspirasi untuk  mencari ketenagna hidup.....hobi ni bermula sejak asrol-My bucuk tu keje jauh yang sampai takde line untUk call Mokchik..isk isk


mokCHik saNgat sayang pokok2 ni.....setaip petaNg mokcHik dok membelek..klu tak sempat petang..malam pon mokcHik layan gak...dalam seminggu..mokChik PERABIS DUIT ...semate2 nak beli pokok baru.....

hah...cube tgk sumer bunge yang MokchiK tanam...SAnGAT cantikkan? hihi...mmg payah nak jage klu tak betol2 sbb pokok kene letak baje and tanah yg sesuai

hah...ade gak yang suke datang makan bunge and daun pokok..buas tol menatang ni..MokcHik Da siap bunuh dah...jangan risau..awal2 da arwah da ulat ni....
Bunge yang paling susah nak jage adelah ros....eeee tension tol...da banyak mati..tapi ade yang leh tahan sampai 3 tahun..alhamdulillah...mokChik sanyang sgt dengan ros ni sbbb
          wangi sanagt2......hihi........yang paling seksa adelah nak tunngu pokok berbunge..nak pujuk dengan baje....dulu baru dapat bunger...kekdang ade pokok yag mereket....care nak rawat dia mudah jer..biau MokcHik Ajaukan Tapi in the next coming ups kk...daaa



Saturday, 24 March 2012

sayer

 



segalanya bermula di sksb.disana saya sering dibuli dan diherdik.hanya kerana saya dari keluarga susah.saya mula belajar berdikari dan cuba terima segala kenyataan hidup yang perit ini.setiap kali saya  diketawakan...saya sering menangis didalam hati...dan mula mencabar diri..untuk buktikan saya lebih kuat dan berani..


setelah 6 tahun..saya mula belajar di smj.disana penderitaan sy mula bertambah..sekalipon saya cuba bertahan namun saya tak sekuat dan setabah mana...
bukan saja dibuli malah saya turut pernah dipukul disekolah..saya tertanya2 kenapa saya dipukul dan dihina  sedangkan saya tak pernah menyakiti hati kawan2 yang lain...ya...sy  juga hampir diraba didalam kelas oleh seorang budak lelaki..kenapa begitu sekali sy diperlakukan???
setelah 3 tahun saya bertukar kesekolah smtmt.disana kisah hidup asrama pon bermula..satu pagi semasa perhimpunan pertama...saya dilempar batu kecil dikepala..setelah menoleh..saya lihat ada seorang budak lelaki sedang mempamerkan tag namanya...azuar rosyam..namun senyumannya saya lempar dengan isyarat tumbuk..
sekali lagi batu dibaling kearah saya...kali ini saya terus menjeling dan menunjuk isyarat tampar kearahnya..
namun tak sangka..rupanya kami satu kelas..dan amat menyedihkan..rupe2nya dia berdendam dengan tindakkkan saya semase perhimpunan..sejak itu..saya sering dihendik olehnye..saya tahu..kawan2 sy dikelas hanye boleh matikan diri bila sy dibuli kerana sikap zuar yang panas baran...
berbanding di dorm..saya pernah dituduh mencuri duit kawan..almari sy berselerak sbb dikumbah oleh pengawas..
dan pernah sy terjaga dimalam hari kerana terdengar kwn2 mengumpat pasal saya..saya sedih! sbb tiada kwn pon setia bersama memberi sokongan moral..sy sering menjadi mangsa keadaan...
banyak kali sya lari dari asrama..sbb tak tahan menanggung derita..namun sy anak yang baik  kerana segalanya saya tak pernah beritahu mak..sebab pesan mak...saya adalah juara impian dimatanya...
selama 2 tahun..sy umpama hidup dgn dunia sendiri..kwn2 umpama mengasingkan diri..paling2 menghancurkan hati sy..tiada kata maaf dari mereka...
setelah itu sy tamat sekolah..sy berpeluang ke ipta di sabah...namun..kesempitan keluarga buat sy mengalah..dan lebih sedih bila sy tolak kursus microelektronik...satu2nya minat sy kat dunia mase tu...
ayah pakse sy masuk form6 smk.datuk bendahara..kat sana hidup sy berubah bila ade kawan2 yang baik..dan mereka mengutamakan sy..kehadiran sy seolah2 dihargai disane..
abes jer,,sy sambung blajar..kat s.alam..
disana sy tekad akan lupakn sumer kisah sedih dan ingin mencari identiti baru...saya tak mahu menangis lagi...saya mahu lucutkan wajah hodoh sy semase disekolah.
kawan...tahukan kalian betapa seksanya saya??? tahukah kalian...saya tidak dapat merasai kegembiraan disekolah seperti mana kamu rasai??
tanpa impian dan cita2 untuk menggenggam ijazah...saya telah milikinya..dari kelas corot dan budak selekeh dan tak penah bermimpi untuk sejauh ini.
saya telah mengalami pengembaraan yang dasyat dlm hidup...namun disebalik kesediahan yang sy alami..sy masih ada mak n ayah yang sgt2 syg kat sy..sy ada adik2 yang ubati kelukaan hati sy..sy ada tunang yang hadir temani hidup ini..terima kasih allah sbb saya masih temui kebahagiaan dlm hayat ini..
untuk semua...saya faham..anda tidak berniat melukankan hati saya..anda tidak tahu akibat yang sy tempoh untuk sekian lama..
cuma percayalah..hanya allah saja yang berhak menghukum..
 isk..iskk

kata2 indah dariku untuk mu

Apa yg lebih baik dari menangis kalau bukan menulis..Apa yg lebih baik dari menulis kalau bukan berdoa..Setiap kataku adalah doa.. setiap katamu adalah doa.. Terima kasih..

1st loVe


note ni aku copy paste kat note arwah kekasih aku...irwan telah pergi menghadap ilahi pasa harijadiya 24 januari 2012....malangnye aku tahu selepas sebulan pemergianye..kejamnye aku... alfatihah untuk beliau...cinta tidak harus memiliki wann...silakan membaca..

 1st love.....

org selalu kata cinte pertame tue selalunye cinte monyet....betol ker???
kdg2 pk rasenyer cinte pertame tu yg plg jujur sekali....
sebab slalunyer org jth cinte mase kecik2....
mase tue kite ckp tu cinte sebab kite suke kt dia...
kite suke gaye dia.....
kite suke nk kacau2 dia sakat dia....
kite suke bler tgk muke dia geram sbb kene sakat...
kite suke dgr suare dia....
kite suke biler tgk dia gelak....
kite suke semua tentang dia
tapi....
biler dah meningkat dewasa nie kadang2 kite melihat lebih jauhhh
kite tgk keje dia...
kite tgk duit dia....
kite tgk kete dia....
kite tgk badan dia....
kite tgk family dia...
kadang2 sume faktor2 tu yg buat kite jth cinta katenyer...
tapi adakah itu yg digelar cinte sejati kalau sume faktor2 tue diambil kire???
sebab tue kadang2 terpikir bile org kate cinte kecik2 mase skola dulu cinte monyet main2 jer cam xbetol...
tapi pape pon tu pendapat masing2...
cume kadang2 cinte pertame tue cinta monyet tu cinte yg jujur n suci...
tapi menyintai x semestinya memiliki kan...

toty

toty adalah nama binatang yang pertama aku jaga mase zaman belajar dulu...waktu itu aku bercinta dengan seseorang..dia yg bagi nama toty...sekarang dia dah kawin da......namun toty memberi kesan mendalam dalam jiwa aku....sebab dengan dia aku menagis keraa kehilangan bf tu..my lovely toty.....5 tahun dah berlaluini puisi untuk toty...
..toty
da beberapa tahun kau pergi...namun aku simpan lg gambar2 riang kau memanjat2
mase tu aku hy ade kau sbg teman sbb aku tinggal jauh dr family...
walaupon da tinggal sejarah namun aku rindu nk panggil nama kau..ya aku bisa membeli yg lain namun kau tak sama...
ketika aku sedih sbb kecewa..aku tinggalkan kau sendiri...tanpa bg makan..
aku biarkan kau sendiri kat dlm balang n aku lpskan kt dlm bilik air..
toty..
saat kau mati..aku tak de kat situ
sedihnye.....
aku angkat kau dan mandikan..
aku khafankan dan akhirnya aku semadikan kau kat sungai berhampiran rumah
kali terakhir memandang kau...aku menangis tak henti2
aku begitu sygkan kau...sbb kau pet pertama dlm sejarah hdp aku..
toty
lps kau mati
aku demam teruk..
sbb aku tak de kwn setia seperti kau
yg teman aku belajar..
toty..
sikura2 kecil....isk isk..

the reason wHy

sumer tanyer bile ko nak kawin?? aku ni dah kering idea nk jwb..kekadang sampai terjawab..i lom cukup umur...i know the sound just like stupid donkey..but...

nape erk kalu dah tunang jerk mesti orang tanye cam gitu..dan bila aku kaji btol2..soalan ni..adelah salah satu penyakit orang melayu..come on la..open minded la sikit..

kawin tu bukan tiket lengkap untuk bahagia selamenye kalu diri lom bersedia....mmg aku lom sedia..byk perkare yang perlu ditmbang baik2...bukan sengaje pon melengah2kan waktu...tapi yerk pakcik2 makcik2 jiran2 sumer..once u lahir kat dunia nie semua dah tertulis sekian..sekian haribulan ko kawin..sekian sekian aribulan ko mati..just releks k...

lagi hangin satu badan ade le kan makcik tu niat nak wat aku menantu then bile aku tunang jerk dia mcm ade something wrong bile tgk aku....dia tak tanye soalan nk kawin lagi dah...dia sindir gini pulak...tekak makcik macam rase meronte2 nak makan nasik minyak ko...pergggggghhhhhh berbulu lak telinge aku...hahaiiiiiiii

kalu tak sedia nape bertunang?

seperti yang sy katekan tadi pls back to the basic....kite yang rancang then allah swt menentukan...

dalam kite mengatur kehidupan ini..tak semestinya ia mengikut aliran yang betul..adekalanye ia tersimpang jauh..kita as a human ade cara dan pilihan sendiri dlm megatur hidup ini..dan yang paling penting pilihan yang kite buat tiade kene mengena dgn urusan hidup orang lain..hah amk ko! sejujurnya aku tak terlalu memikirkan ttg pandangan org sekililing aku sbb aku tak wat salah pon...lantak p la.

mmg sangat sedih bila ade seorang tunang yang sangat sibuk..kekadang dalam seminggu dia col aku 5 minit jerk..ko tak sakit ati?hihi namun aku perlu berkorban rase demi menyokong kerjaya dia yang baru nk berkembang..aku tak suke dia sedih sbb dek soalan2 bengong orang..dlm mase yang same jugak aku bersyukur sb ade kesempatan dan ruang  nk berbakti untuk mak...

berbaboiker berkorban?...kenape tidak jika kite dah menentapkan sesuatu keputusan untuk hidup kite...

duit leh carik beribu2 pon boleh kalu wat pinjaman...tapi aku menolak semua itu sbb aku nk rasai kemanisan erti sebuah kepayahan....dan ade jugek orang menghasut..wei ko tak bosan ker berkorban? dan aku hanye berdiam sbb segala jawapan itu adelah hak mutlak aku....ko tak berhak nak tahu!

tiap2 malam sblm tido aku sentiase amalkan memikir ape yang berlaku esok hari...sbb itulah care aku ubati kesunyian tanpe deringan tepon dan sms dr dia....aku perlu terima yang sesuatu yang indah itu bukan mudah untuk memilikinya..aku faham dgn takdir allah swt..anda bagaimane?

tepuk dade tanye iman..

wrote by azlinamk

ku pendam sebuah rase

 aku anak mak n ayah...anak yang akan berjasa....menabur titip kasih agar ada sebuah keredaan disyurga nanti....
berdoa agar ayah dan mak sentiasa faham dan berada disisi tatkala susah dan senang.....
menitis air mata melalui hari2 yang kian tua...tempoh bersama kamu seakan akan sudah sedikit....
masakecilku tak banyak menyimpan kisah manis besama kamu berdua...cuma inilah masa untuk aku melaluinya dgn penuh ceria...
walaupun kesusahan itu telah sebati dgn hidupku namun aku melarang ianya kembali sbb walau apaepon yang terjadi
tangan aku tetap akan berusaha untuk menyenangkan kalian
ayah.....
aku bersyukur sbb sekembalinya aku kekampung halaman....sahutan ayah akan kedengaran.....
mak.....
aku gembira memicit2 kakinya jika kelenguhan.....
cinta ini tak kan terjual dan terbeli oleh sesiapa...tiada harga yang dapat dinilai betapa mendalamnya kasih anakmu ini...
ini bukan anugerah tapi amanah didunia.....

mother days

tut tut..along aku kol...jap ea jap ea...aku ckp pada customer urgent call from my bro.....hihihi..along ucap selamat hari ibu kat aku...boleh cam gitu lak??? aku terharu...walau blom bergelar mak pade anak2 tapi semua tugas mak aku yg pegang...masak..kemas umah..tanam bunge lipat baju...cuci jamban...antar adik g sekolah...g keje carik duit....sampai sign surat2 sekolah adik pon aku jugak.mesyuarat pibg skolah pon den gak yang datang...yg g bayar bil nak kene potong aku gak....g mydin beli ikan n lauk pauk pon aku gak... g beli barang2 bisness aku jugak...pepagi dah bagun antar adik g skolah..g amik lesen la..g beli tu la ini la sumer den!!! g beli minyakmasak pon den jugak!adeh..kang balik keje adik da tunggu kat depan pintu suh ajar matemati la..sejarah la..stokin ilang la...adehhhdan bila malam adelah ruang untuk aku berehat..n menulis...
walau letih ..aku suka sbb mak ckp ape yg aku buat tu pahala...dan aku tak kesah pon klu kwn2 dok mengata aku anak mak la..selekeh la..tu la ini la..argg g la mam...hade aku kesaaaahh??
kenape? sbb inilah masenya..masa yg tidak boleh diundur..5 tahun dudk s.alam..aku jauh dgn mereka..tapi bila dah dekat ni..biar la aku melepas rindu...
ayah mungkin tak paham..pe yg aku rase..hari2 ayah marah aku suh g keje...dia cukup sakit ati bila aku lepaskan jawatan kat company lame...dia slalu merendah2kan aku..bile aku masak ayah ckp tak sedap....ayah kate aku malas keje..dia kate dia malu sbb aku ni tak berjawatan mcm tunang aku..citt poddah..dia tak nampak ker aku teraju bisness macam mane...bukan aku tak usaha..aku dah usaha dah carik keje lain tapi mak mcm tak suka sbb bisness dia maju dibawah pentadbiran aku....ribu riban duit mak lijah..dlm berape bulan berpuluh ribu masyuk...
tapi
saat2 sedih akan tiba jugak..segala hasrat ayah akan aku tunaikan..tapi aku kehilangan segala masa berada disisi keluarga..siape nak gantikan tempat aku jd maid kat umah??? jawatan pegawai senang nak dpt..tapi jawatan anak misali macam mane???  huk huk huk...
untuk ayah aku perlu berkorban....walaupon kene g keje jauh...tapi t aku rindu kat mak..kat bunge2 kat kucing..kat adik2 kat bilik..kat dapur..huk huk..dan pas solat aku solat hajat biar allah beri jalan n kluarkan aku dr segala masalah ini...sedih...wo....

sebuah kenyataan


aku membesar penuh ranjau dan duri...tak siapa memahami dan sudi mengerti...kehidupan yang bagai sebuah tempat yang sentiasa menguji kesabaran aku.terlari-lari aku mengejar dan mencari jalan bahagia.usaha keras aku berbuahkan hasil...tapi disebalik titik kejayaan ini terlalu banyk aku memendam rasa...kehadiran aku sertiasa diperkotak katikkan oleh kawan2 mahupun saudara.ada yang memandang seolah2 aku tidak punya harga diri.untuk itu aku diamkan diri...aku simpan sumer dlam hati.apa dosa aku sampai kawan dan sahabat aku sendiri menjauhkan diri.apa dosa aku sampai kalian menghukum aku......
hari ni aku telah jadi seorang pendidik...kerjaya yang aku sendiri tak sangka aku ditahap ini.....ape yg aku ajarkan didalam kelas adelah kata2 indah bahawa allah itu maha adil...dan tiap2 yang berlaku itu adalah kehendaknya,jika hari ni kamu bersalah menyakiti hati sahabatmu..mintalah maaf agar  perkara itu tidak berulang.katakan yang benar walau ia menyakitkan.jadilah kamu anak,sahabat dan umat yang taat nescaya bahagia hidupmu.hinanya aku sampai satu saat aku dimalukan oleh sahabatku dihadapan ibunya sendiri.namun aku tak marah..aku hanya mampu melihat kerana aku tak da kuasa ape2 nak halang dia berkelakuan begitu.aku sedar siapa diri aku...aku tak kaya...aku tak berharta tapi aku berilmu....dan aku dah buktikan yang aku boleh berdiri atas kaki aku sendiri tanpa bergantung pada sesiapa.perlahan2 aku kesat air mata ini...cukuplah ia mengalir.aku akan tumpukan segala ilham segala kudrat dan segala perasaan hanya untuk memiliki sebuah kejayaan.dan pada insan yang telah menyakiti,memalukan aku..cukup lah..terima kasih atas ihsanmu.....mungkin bahagiaku bukan diatas hubungan ini..ada insan lain yang memerlukan aku.walau dari jauh aku minta allah tutupkan penglihatanku dari memandangmu kerana ia sakit untukku.dan tutuplah mulutmu dari berkata2 kerana hak hidupku adalah hak allah.
**********telah jauh telah hilang kasih antara kita...walau tenang pada zahirnya tapi batin tersiksa..
                     yg terhiris tak nampak dimata...yang terguris terluka...sesekali terbit air mata...tahan sebak didada....
**********sebenarnay sudah lama...kusungguh berkecilll hati*****************************8

syahdunyer lagu nie

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta